Allt du inte visste om bajs

En skitintressant faktabok om när, var och hur ofta människor och djur kissar och bajsar. Varje sida i den här boken lockar verkligen till läsning och efteråt vet du till exempel att en mus bajsar vikten av ett blåbär varje dag och att en hunds dagliga bajs motsvarar vikten av ett äpple.

I kapitlet om olika sorters toaletter berättar författaren att det är väldigt svårt att gå på toa för astronauterna på en rymdstation. Om man inte prickar rätt riskerar man att klot av kiss och bajs svävar omkring inne i farkosten. Vid rymdpromenaderna måste astronauterna ha på sig en specialdesignad blöja.

Vad är det som kan viras 14 varv runt jordklotet varje timme? Jo, allt toapapper som jordens befolkning använder. Läskigt stora mängder alltså.... Är du nyfiken på hur ett reningsverk fungerar? Den här boken visar det i ord och bild.

Vad kan man använda kiss och bajs till? Bränsle, krutpulver, parfym, elefantbajspapper och tegelstenar är några av svaren.

Djuren bajsar väldigt olika ofta : en dagslända gör det aldrig, för den har ingen mun, en riktigt stor orm kanske så sällan som en gång om året, en katt en gång om dagen i genomsnitt men en mus gör det 60 gånger per dygn. De verkliga mästarna är emellertid gåsen som kommer upp i 120 gånger och kaninen som gör det hela 200 gånger om dagen. Världens största bajshög var 60 meter hög, fanns i Peru och bestod av fågel- och fladdermusbajs men högen försvann på 1800-talet för den såldes bit för bit som väldens bästa gödsel.

Ja, man lär sig otroligt mycket av den här boken, som också har fina foton och roliga, förklarande teckningar. Den har 64 sidor och finns på signum uUe, det vill säga naturvetenskap för barn.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Tuesday, July 21, 2020