Bokåret 2020

En sammanfattning av bokåret 2020 och ett gott nytt bokår 2021 önskar personalen på Herrljunga bibliotek

2020 har varit ett år då corona-pandemin drabbat oss alla på olika sätt. Vi har fått lära oss tvätta händerna, använda handsprit, munskydd och visir och att hålla avstånd. Beroende på vilka restriktioner som gällt under året, så har vi på biblioteket vidtagit olika åtgärder. Vi är så glada för att vi trots allt kunnat hålla öppet, ända till nu de sista dagarna på året då nya restriktioner kom. Möjligheten till att hämta Take away-kassar finns fortfarande även om vi håller stängt. Det blir ju inte samma känsla när man ringer in en beställning, som att gå bland bokhyllorna och botanisera. På vår hemsida kan man se och läsa om alla nya böcker som vi beställer och ni är välkomna med inköpstips. Bara att kontakta oss via telefon eller mail. 

Under året har vi startar en digital bokcirkel på Facebook och första boken var en av de mest lästa böckerna under året, nämligen ""Där kräftorna sjunger" av Delia Owens. En bok jag verkligen rekommenderar.

Det har getts ut många biografier under året bland annat "Hon kallades Daisy" av prinsessan Christina, där hon berättar om sin farmor, kronprinsessan Margareta. Tobias Karlsson, känd dansare i tv-programmet Let's dance, berättar öppenhjärtigt om sitt liv i "Inte alltid en dans på rosor". I "Mitt liv utan dig" berättar den fängslade journalisten i Eritrea, Dawit Isaaks dotter om sin uppväxt kantad av krig och flykt. Helena von Zweigbergk gör upp med sitt tyngande gamla bagage i boken "Mitt liv som dront" och kan nu gå vidare i livet med lättare packning. Till slut vill jag nämna Jon Henrik Fjällgrens "Månbarn; min historia" där han berättar om sin resa från en bergsby i Columbia till en sameby i Härjedalen. Han berättar om utanförskap och psykisk ohälsa men också om kärleken till musiken och till den samiska jojken.

En hel del nya serier har kommit bland annat Elly Griffiths de serie om den kvinnliga polisen Harbinder Kaur. Del ett heter "Främlingen" och del två kommer ut i slutet på januari. Marianne Cedervall skriver om en präst, Samuel Williams, i sin nya serie. Han råkar ut för både mord och kärlek i boken "Dö för vårt syndiga släkte". Hans Rosenfeldt ger för första gången ut en helt egen kriminalserie som utspelar sig i Norrland och heter just Haparanda. Första boken heter "Vargasommar", spännande men lite otäcka skildringar. Malagasviten är Mari Jungstedts nya serie. Första delen heter "Innan molnen kommer" och utspelar sig på spanska solkusten dit lärarinnan Lisa Hagels flyttat. Både spänning och kärlek finns här. 

Del sex i Lucinda Rileys oerhört populära serie De sju systrarna kom ut i höstas, den heter Solsystern ; Electras bok. Anna Jansson bidrog med del 21 om Maria Wern, "Dödslistan" och del 2 i serien Bergslagens blå, "Skuggan bakom dig". Och Jan Guillou avslutade Det stora århundradet med "Slutet på historien".

Några böcker jag personligen tyckt väldigt mycket om är Majgull Axelssons ""Inställd resa till Sabarmati", Aino Trosells "Gränsmark", Kristin Hannahs "Himmel över Alaska" och Håkan Nessers "Den sorgsne busschauffören från Alster".  Lydia Sandgren fick årets Augustpris för bästa skönlitterära bok, "Samlade verk", den ligger i min bokhylla och väntar. Lite avskräckande tjock bok.  Nobelpriset i litteratur tilldelades Louise Glück, som gett ut sju diktsamlingar, inte alla finns översatta till svenska. 

Klimatfrågan och pandemin har fått stort fokus i år på faktaböckernas hylla. Nina Burtons "Livets tunna väggar" är en fantastisk bok som beskriver naturlivet runt husknuten på ett alldeles underbart sätt. David Attenborough, denne 93-årige man, så fylld av kunskap om naturen ger oss i boken "Ett liv på vår planet" lite framtidshopp om vi följer alla råd. Borde läsas av alla människor på vår planet. Johanna Bäckström Lennerby beskriver i boken "Familjen" om hur en familj i Angered på maffialiknande sätt kontrollerat en hel förort.

Bokförlagen har fått in ungefär 30 % fler manuskript under året jämfört med andra år. Mycket är väl beroende på den pågående pandemin och den sociala isolering som även drabbat våra kära författare. Så vi kan nog se fram emot ett rikt bokår 2021. Och vi hoppas alla att vi snart kommer att kunna återgå till ett mer normalt liv utan virus och restriktioner. Så håll i, håll ut och håll avstånd. 

Årets bästa böcker 2020

  1. Vild iris

    By: Glück, Louise
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Classification: Hcee.03
    Available as: Book
  2. Mitt liv som dront

    Subtitle: en självbiografisk inventering
    By: Zweigbergk, Helena von
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Classification: Gcz Zweigbergk, Helena von
    Available as: Book
  3. Samlade verk

    By: Sandgren, Lydia
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Classification: Hc.01
    Available as: Book
  4. Ett liv på vår planet

    Subtitle: En vision för framtiden / David Attenborough
    By: Attenborough, David
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Available as: Book
  5. Mitt liv utan dig

    By: Isaak, Betlehem
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Classification: Lz Isaak, Betlehem
    Available as: Book
  6. Dödslistan

    By: Jansson, Anna
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Available as: Book
  7. Innan molnen kommer

    By: Jungstedt, Mari
    Language:
    Swedish
    Published: 2020
    Classification: Hc.01
    Available as: Book
Show more...

Audience:

Tags:

Written by: Birgitta Högman Wednesday, December 30, 2020