Den hållbara familjen

Det här är "en föräldraguide för blivande planetskötare". En blandning av fakta och författarens egna betraktelser och personliga erfarenheter.

Vill du leva mer hållbart men är osäker på hur man ska göra? Har du kanske till och med klimatångest nu när du är föräldraledig? 

Författaren är miljöingengör och ändrade sitt beteende och sina vanor när hon fick barn. Läs om tygblöjornas fördel, både för miljön och din ekonomi. Tidig potträning sparar kanske också pengar?

Barnkläder kan med fördel köpas second hand och hur ofta behöver de egentligen tvättas? Kan vi prylbanta och bli gladare? När det gäller maten, så kan man faktiskt hämta en del ute i naturen : allt från blåbär och kantareller till nypon och nässlor går att plocka helt gratis. Fast just det tipset var ju ingen nyhet direkt....

Men att fisken i butiken har besökt fler länder än jag har, är en ny och lite skrämmande tanke. Fångad utanför Norge, filead i Kina, besök i Frankrike för panering och sedan tillbaka till din lokala butik. Hmm, inte alls bra.

Under kapitlet Hållbara transporter tipsas om att köpa en begagnad barnvagn. Du kan med lite tur hitta en begagnad som funkar fint för 2000 kr istället för senaste modellen för 15 000 kr. Där sparas en rejäl slant!

På 133 sidor får du lagom många tips och tankeställare och kan se möjligheter till smarta förändringar i just ditt eget liv. Uppmuntrande läsning tycker jag. Om alla gör små förändringar så blir det ändå en enorm skillnad för miljön på sikt.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Thursday, May 5, 2022