Det lila biblioteket på Söder

En feelgood-roman i biblioteksmiljö. Bibblan på Söder i Stockholm hotas av nedläggning.

På det lilla biblioteket arbetar Katrin och Astrid. Plötsligt en dag anländer ett brev om att biblioteket ska läggas ner, för att spara pengar, men efter ett möte i det välkända Stockholms Stadshus får de två bibliotekarierna sex månader på sig  att dubblera både besökssiffror och utlåningsstatistik. Nu måste de locka folk till sig och tänka ut nya idéer för verksamheten.

Jag blev nyfiken på boken eftersom den utspelas i biblioteksmiljö. Författaren har hyfsad koll på vad personalen på ett bibliotek arbetar med och det blev jag glad för.

Om jag skulle sammanfatta romanen med ett enda ord så blir det: Medioker. Frågar du mig om handlingen om 3 månader, så har jag troligen glömt det mesta. Faktiskt så ångrar jag nästan att jag läste ut boken...

Det är för mycket detaljer som inte bidrar med något avgörande och för pratigt. Språket är väldigt alldagligt och utan finess. Om någon bakar cup cakes så behöver jag inte få reda på alla ingredienser eller få alla moment i bakningen beskrivna på ett helt uppslag.

Vissa idéer och scener är bra och lite småroliga men det känns som att hela berättelsen hade kunnat förmedlas på 195 sidor i stället för 287.

Läs själv och se vad du tycker. Det är ju inte alls säkert att du delar min åsikt.

Audience:

Tags: