Fakta om amerikansk politik

Snart är det dags för presidentval i USA och här får vi lära oss viktiga basfakta om det politiska systemet i landet som anses vara världens mäktigaste.

I den här lättlästa faktaboken får vi lära oss om hur makten delas mellan presidenten, kongressen och Högsta Domstolen, vad presidenten har för uppgifter, vad som skiljer de svenska och amerikanska politiska systemen åt och varför så många inte röstar i valet.

Varför har de två partierna en åsna och en elefant som symboler? Varför är det viktigt att vinna i delstater med stor befolkning? Hur kan det komma sig att den kandidaten som får flest röster ändå inte väljs till president? Varför får 6 miljoner amerikaner inte rösta, trots att de är över 18 år? Vad är Bill of Rights? När fick kvinnorna rösträtt i USA?

Jag lärde mig faktiskt en del nytt av den här boken, trots att den bara har 33 sidor. Den har ett register, en lista med alla presidenter sedan 1933 och många foton, en karta och ett diagram. Boken är utgiven av Nypon, ett förlag som är känt för sina lättlästa böcker.