Flykten

Kan man känna igen ett hus som man aldrig har sett förut? Och kvinnan som står där borta - kan det vara jag ?Konstiga känslor och händelser.....

Mika, 13 år, får en styvfar när mammas nya kille flyttar in och han har sin son med sig. Mika saknar sin döda pappa och vill inte ha några nya människor boende i huset. Nu känns det som att de är två halva familjer.

Mamma har planerat en resa till Irland, för hon vill kolla upp en jättekonstig gjej som hon upplevde där för länge sedan. Hon kände igen det gamla, övergivna stenhuset och hon såg sig själv stå där på trappan, fast för länge sedan. Hon vill söka förklaring till det som hände och mot sin vilja blir både Mika och 11-årige Ruben intresserade av fallet.

När de kommer till den lilla byn på Irland så möter de en tjej som är skrämmande lik Mika. De skulle kunna vara tvillingar, men det är de ju inte förstås. Vilken roll spelar den stora svälten på mitten av 1800-talet, när potatisen ruttnade bort och många människor svalt ihjäl på vägarna? Många frågor finns det, men inte så många svar ännu.... Vi får vänta till del 2 i bokserien Evighetens hus.

Pia Hagmar har skrivit många böcker för barn och unga, både hästböcker och bokserien Dalslandsdeckarna. Kanske har du träffat henne i verkligheten? Hon besökte flera skolor i vår kommun för några år sedan.

Den här boken bygger på verkliga händelser, för när Pia var på Irland sommaren 1985 så upplevde hon samma sak som mamman i boken gör. Boken är väldigt spännande och det är lätt att leva sig in i hur det ser ut i byn med det snabbt skiftande vädret. Det regnar ofta och fåren bräker bakom stenmuren.