Bokåret 2019

Herrljunga bibliotek önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År

Att läsa en bra bok är bland det bästa som finns. Och nu har vetenskapen också bevisat att det inte bara är ett nöje att läsa, utan att det även ger en massa andra fördelar. Det ger oss kunskaper om världen och andra kulturer, ökar vårt kritiska tänkande, vi får bättre ordförråd, blir bättre på att stava och formulera oss och minskar stressnivåerna i kroppen, musklerna slappnar av och pulsen sänks. Redan de gamla grekerna ansåg att litteraturen hade en läkande effekt på själen. För ungefär 100 år sedan kom begreppet "biblioterapi" i Amerika. Man använder helt enkelt böcker, både skönlitteratur och faktaböcker, endera i individuell lästerapi eller i grupp. Intresset för biblioterapi har ökat i Sverige under de senaste åren. Bli din egen lyckas smed - läs en bok!

Och vilket härligt bokår det varit.

I början på året överraskade Dag Öhrlund med "Det lilla hotellet på Rue  d´Amour" där han låter ett hotellrum vara berättaren. Rummet har fönstret och telefonen till hjälp för att se vad som pågår utanför rummets väggar. Annorlunda och väldigt charmig bok.

Nina Wähäs "Testamente" utspelar sig i finska Tornedalen på 1980-talet och handlar om en fattig bondefamilj med 12 syskon samt mor och far. Varje karaktär i boken får vara huvudperson en stund och berätta om sina upplevelser. Det är en mörk familjehistoria med många hemligheter. En fascinerande och fantastisk bok.

Osebol av Marit Kapla och Ålevangeliet av Patrik Svensson är också böcker som jag tycker är fantastiska. Osebol fick Augustpriset för bästa skönlitterära boken och Ålevangeliet för bästa facklitterära boken. 

Hiro Arikawas bok "En katts resedagbok" rörde mig till tårar. En hjärtskärande berättelse om livet, om vänskap och det som betyder mest.

Fredrik Backmans "Folk med ångest" fick mig att både skratta och gråta. Backman kan verkligen förmedla känslor i sina texter, och han skriver på ett humoristiskt sätt.

Del två i Jaana Kippo-serien kom ut i våras. Den heter "Vi for upp med mor". Lika bra som den första boken "Jag for ner till bror". Karin Smirnoff håller på att skriva den sista och avslutande delen som skall heta "Sen for jag hem" och den planeras komma under våren.

Sen får vi se om Jan Guillou kan skriva den sista delen i "Det stora århundradet". Han har svåra ryggsmärtor och har svårt att sitta och skriva. Enveten som han är vägrar han använda dator. Nionde delen "Den andra dödssynden" kom i augusti och den handlar om 1980-talet. Vi får hoppas att vi får följa familjen Lauritzen ett decennium till.

Det här är några av de nyare böcker jag läst som ligger mig varmast om hjärtat. 

Till sist vill jag bara önska alla en God Jul - och hoppas ni får tid till lite läsning i helgerna - och ett Gott Nytt bok-År.

Årets bästa böcker

  1. Osebol

    By: Kapla, Marit
    Language:
    Swedish
    Published: 2019
    Classification: Ncagz Osebol
    Available as: Book
  2. Testamente

    By: Wähä, Nina
    Language:
    Swedish
    Published: 2019
    Classification: Hc.01
    Available as: Book
  3. Vi for upp med mor

    By: Smirnoff, Karin
    Language:
    Swedish
    Published: 2019
    Available as: Book
  4. Ålevangeliet

    Subtitle: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
    By: Svensson, Patrik
    Language:
    Swedish
    Published: 2019
    Classification: Ugia:k
    Available as: Book
Show more...

Audience:

Tags:

Written by: Birgitta Högman Thursday, December 19, 2019