Herrljunga bibliotek under coronaperioden

Här finns information om vad som är aktuellt på Herrljunga och Ljungs bibliotek med anledning av coronaviruset.

Åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset

Herrljunga bibliotek och biblioteket i Ljung har öppet för besökare!

Just nu är biblioteken inte någon mötesplats så vi bara har ett begränsat antal sittplatser.
Vi uppmanara alla våra besökare att utföra sina ärenden så skyndsamt som möjligt, oavsett om det handlar om att lämna och låna media eller låna våra datorer eller kopiatorer!

Våra digitala tjänster är ett bra alternativ där man kan kan låna litteratur och se filmer hemifrån.  På Biblio finns både e-böcker och ljudböcker. På Viddla tittar du gratis på strömmande film. Logga in i tjänsterna med ditt lånekort och din PIN-kod.

Vi tar inte emot några klassbesök från skolor under den här perioden. Istället erbjuder vi att packa boklådor, som efter överenskommelse, hämtas på biblioteket.

Vi vill påminna om vår tjänst ”Take away”. Kontakta oss gärna så packar vi en kasse med böcker som du sedan kan hämta i entrén till biblioteket! Folkhälsomyndigheten uppmanar ju också allmänheten att inte tillbringa lång tid i lokaler som till exempel bibliotek, utan att utföra sina ärenden skyndsamt. Detta vill vi också påminna våra besökare om.

Vi kan behöva anpassa vår verksamhet ytterligare så följ oss i våra sociala kanaler och här på Herrljunga biblioteks webbplats för att få aktuell information.

Vi håller avstånd och håller ut!

Öppettider

Vi har öppet, men tiderna kan ändras så det är bra att titta på webben en extra gång innan du besöker oss. 

Herrljunga bibliotek: måndag kl. 11-16, tisdag kl. 16-19, onsdag kl. 11-19, torsdag kl. 11-16, fredag kl. 11-16

Ljungs bibliotek: tisdag kl. 10-13 och torsdag kl. 16-19

Begränsat antal besökare

För att förhindra spridning av covid-19 och undvika trängsel bland annat vid lånediskar och utlåningsautomater begränsar vi antalet besökare samtidigt, på Herrljunga bibliotek till max 7 och på Ljung max 4. 

Stanna hemma om du är sjuk

Det är viktigt för oss alla att du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även om det är lindriga symtom. Kontakta biblioteket om du vill ha hjälp med omlån eller andra frågor.

Grundlig och frekvent rengöring av beröringsytor

Vi rengör och desinficerar alla beröringsytor som handtag, bord, armstöd, tangentbord och möss grundligt och ofta under dagen.

Vanor som förhindrar smitta

I våra lokaler finns tydlig information på flera olika språk som påminner om vanor för att förhindra smitta som att hålla avstånd, bra handhygien och hygien vid hosta.

Håll avståndet

Vi uppmanar alla besökare att tänka på att hålla avstånd och inte stå för nära varandra för att förhindra smittorisken. Vi har bara ett fåtal sittplatser i våra lokaler för att påminna om att biblioteket inte är en mötesplats just nu.

Vid utlåningsdiskarna

För att underlätta riktlinjerna att hålla avstånd har vi satt upp markeringar i golvet med 1 meters avstånd. Vi har också satt upp plexiglasskydd vid lånediskarna.

Take away från biblioteket

För dig som inte kan eller vill komma in till biblioteket erbjuder vi take away. Hör av dig till biblioteket så plockar vi ihop en bokkasse med dina önskemål som du sedan, efter överenskommelse, hämtar i entrén.

Herrljunga bibliotek 0513-17220, Ljungs bibliotek 0513-17228.

Evenemang och aktiviteter

Under sommaren och hösten planerar vi för några publika kulturarrangemang. Alla arrangemang genomförs i enlighet med Folkhälsomyndighetens och andra expertmyndigheters restriktioner. Håll utkik efter uppdaterad information om våra evenemang och aktiviteter på vår webbplats och i våra sociala medier.

Digitala tjänster

Våra digitala tjänster är ett bra alternativ där du kan låna litteratur och se filmer hemifrån.  På Biblio finns både e-böcker och ljudböcker. På Viddla tittar du gratis på strömmande film. Logga in i tjänsterna med ditt lånekort och din PIN-kod.

Läs mer under menyn Digitala biblioteket. För att använda Digitala biblioteket behöver du ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Om du inte har någon PIN-kod hör av dig till Herrljunga bibliotek 0513-17220.

Tillfälligt ändrade lånevillkor

Vi har tillfälligt tagit bort förseningsavgifterna och max antal omlån för att underlätta för våra låntagare.

För barn

För barn finns ett par nyutkomna och nedladdningsbara böcker som förklarar coronaviruset ur barns perspektiv. För barn som kan läsa själva  Fakta om covid-19 av Pernilla Gesén  och för de yngre barnen Coronavirus - en bok för barn

Om coronaviruset

Vi följer Herrljunga kommuns riktlinjer och Folkhälsomyndigheten rekommendationer för att minska smittspridningen. På Herrljunga kommuns webbplats finns uppdaterad information om coronaviruset och sjukdomen covid-19.