Hjördis i skolan

En barnbok som utspelas i skolmiljö. Roligt att få veta hur det var i skolan för länge sedan och kanske kan någon äldre släkting som har egna minnen från den tiden, läsa högt för dagens barn.

Boken handlar om Hjördis som kommer tillbaka till sin skola efter sommarlovet och klassen får en ny fröken som heter Wennberg och hon har både glasögon och spetsig näsa. Här skildras en skolvardag väldigt långt från dagens och jag gissar på att det ska vara 1950-tal för barnen niger för de vuxna och eleverna reser sig ur bänken när de får frågan på lektionerna.

Alla familjer i stadsdelen Hagalund har inte badrum hemma och därför får skolbarnen gå iväg på skolbad, men då handlar det inte alls om att simma i en stor bassäng, utan de får sitta i baljor och skrubba sig med borste och tvål. Rengöringen avslutas med att alla flickor får gå runt i en ring inne i duschrummet och spolas med iskallt vatten för att härdas och tåla lite, som badtanten säger.

På slöjdlektionen råkar Birgitta sy sig i fingret med Singer-symaskinen och det blir förstås stor dramatik. Syfröken leder iväg den stackars flickan och kamraterna funderar på om hon måste åka ambulans till sjukhuset nu....

Vi följer Hjördis under nästan hela höstterminen för i slutet av boken är det dags för Lucia-firande. Boken har 93 sidor och är illustrerad med teckningar i svart-vitt som visar tidstypisk klädsel och skolinteriör och får oss att förstå att den här skolklassen inte finns här och nu.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Wednesday, October 21, 2020