Hon kallades Daisy

Daisy och Gusty - en kärlekssaga

Prinsessan Christina och hennes syskon fick aldrig lära känna sin farmor kronprinsessan Margareta. . Hon dog bara 38 år gammal och efter hennes död talade aldrig farfar Gustaf om henne.  Så när prinsessan Christina gjorde efterforskningar till sin förra bok (Dagar på Drottningholm) så fann hon kronprinsessans klippböcker, album och brev i Bernadottearkivet och sammanställde denna bok i samarbete med Carl Otto Werkelid.

Kronprinsessan Margareta föddes 1882 och var barnbarn till drottning Victoria i England. 1905 var hon på resa med sin familj i Egypten och träffade då Gustaf Adolf på en bal i Kairo. De blev blixtförälskade och gifte sig redan samma år. Här i Sverige blev kronprinsessan mycket populär och omtyckt av folket. Hon hade många intressen; hon målade, fotograferade, broderade och hade ett stort trädgårdsintresse  och var mycket intresserad av sport. Under första världskriget engagerade hon sig mycket i hjälparbete. 

Boken ger en bild av en mycket förälskad, lycklig och engagerad kvinna.  De fick fem barn, men bara 15 år tillsammans innan hon så tragiskt dog, av sviterna efter öroninflammationer, dessutom höggravid med sitt sjätte barn. Sorgen måste varit förlamande för Gustaf och barnen. Hela det svenska folket sörjde henne djupt och visade det på många olika sätt.

 En mycket intressant bok som har många illustratione,r vilket gör det lätt att föreställa sig den värld de levde i.

Fler böcker av författaren

 1. Joséphine

  Subtitle: avlägsen i tid – men nära mig
  By: Christina
  Language:
  Swedish
  Published: 2023
  Classification: Lz Josefina, drottning av Sverige och Norge
  Available as: Book
 2. Hon kallades Daisy

  Subtitle: att finna en farmor
  By: Christina
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Lz Margareta, kronprinsessa av Sverige
  Available as: Book
 3. Dagar på Drottningholm

  By: Christina
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Ic-cz Drottningholm: Drottningholms slott
  Available as: Book
Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Birgitta Högman Friday, July 10, 2020