Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Boktiteln som verkligen etsar sig fast i minnet. En berättelse om att leva med svår psykisk sjukdom och att inte kunna välja mellan livet och döden.

Man kan fundera länge på titeln....

Det finns väl bara dessa två alternativ? Man lever eller man dör. Något mellanting är svårt att hitta.

Bokens författare Ann Heberlein är kulturskribent, filosof, debattör och teologie doktor men hon lever också med en svår psykisk sjukdom. Hon är bipolär, har det som förr kallades för manodepressivitet och här är hennes självutlämnande bok om en period i livet när hon mådde som sämst.

Läsaren för följa Ann in på psykakuten. Väntrummet där är en plats som hon har besökt "som student, som doktorand, som författare...". Den här gången lämnar hon mottagningen med ett tablettrecept i handen och drar sig undan till ett hus på landet, där hon ensam kämpar mot sina demoner.

Detta är tung läsning om upplevd meningslöshet och en vardag med många flaxande tankar. Boken slutar med att hon köper nya kläder till sina barn, reser ifrån familjen i Skåne och tar sig till Stockholm för att avsluta sitt liv. Hon lämnar efter sig ett avskedsbrev med instruktioner om hur den här boken ska ges ut och vilka fakturor hon ska få betalt för, så att familjen inte står utan pengar.

Men - Ann Heberlein valde att leva vidare. Hon har i efterhand ångrat att boken gavs ut.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Tuesday, November 16, 2021