Klubben

Skandalomsusat reportage

Ingen kan ha undgått historien om "Kulturprofilen" vars uppförande lett till en kris inom Svenska Akademin, ett inställt Nobelpris i litteratur och skapandet av rubriker över hela världen. Det var en artikelserie i Dagens Nyheter av Matilda Gustavsson, publicerad i november 2017 som avslöjade Jean-Claude Arnaults sexuella trakasserier och maktmissbruk.

Boken är en beskrivning av hur Matilda Gustavsson arbetat med materialet. Hennes faktainsamling kännetecknas av noggrannhet och saklighet och hon döljer inte sin oro och rädsla för att publicera så känsligt material. Det är viktigt för henne att lägga fram det på rätt sätt.

Hon återger intervjuer hon har gjort med många människor bland annat de som utnyttjats och även en del akademiledamöter, samt försökt kartlägga Arnaults bakgrund i Frankrike. Allt i en saklig ton och kritiserande och dömande överlåter hon till oss läsare.

Boken är verkligen så bra som det sägs.

Nu blev jag nyfiken på  att läsa K-berättelsen av Katarina Frostenson. Den boken beskriver hennes upplevelser av hela historien.

Audience:

Tags:

Review by: Birgitta Högman Thursday, February 6, 2020