Kom nu´rå! Barnprogrammen vi minns - eller helst vill glömma

Härlig tv-nostalgi för alla som var barn på 1960 - 80-talet. Text och många bilder om programmen som formade vår barndom på den tiden, när vi bara hade två kanaler att välja mellan.

Redan innan man kommer till innehållsförteckningen stöter man på en bekant bild - den första svenska testbilden i färg från 1970-talet. Boken ger en intressant genomgång av barnprogrammen på svensk tv, ända sedan starten på femtiotalet.

Om man har bråttom, kan man ju bara bläddra igenom den för bildernas skull och snart sitter man med ett leende på läpparna, "Ja, titta där är ju...." men texterna ger fakta och fördjupning för den som vill veta mera.

Everdahl förklarar bland annat varför de medelålders svenskarna har svårt att släppa traditionen med Kalle Anka på julafton och avslöjar vilket svenskt barnprogram som röstades fram som det bästa genom tiderna. Kan du gissa? Ledtråd : det har med ett antal små och stora djur att göra. Julkalendrarna får så klart ett eget kapitel. Visst minns vi de darriga, gråa bilderna med Teskedsgumman?

Själv kom jag att tänka på hur jag gärna gick tvärs över gatan, in till grannfamiljen, för de hade minsann både färg-tv och tv 2. När vi skulle byta kanal, så fick vi ju resa på oss ur soffan och gå fram tll apparaten, för fjärrkontrollen var inte uppfunnen ännu.

Boken hittar du på faktaavdelningen, under signumet Bu, en avdelning som tyvärr har blivit lite "bortglömd" men innehåller många intressanta böcker om bland annat medier. 

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Thursday, December 5, 2019