Kungaliv - Sveriges regenter under 500 år

En mycket genomtänkt presentation av Sveriges alla kungar och två regerande drottningar. En perfekt översikt, som är tänkt för barn och ungdomar, men som absolut är en allåldersbok för den redan historieintresserade och för den som nu vill lära sig om vårt lands historia och monarker.

Jag gillar det mycket pedagogiska upplägget i boken och den tydliga, fina layouten, till exempel finns det färgramar på sidorna och de regenter som hör till samma ätt har samma färg på sidorna. Så kan man lätt lära sig hur de var släkt med varandra. Varje kungs historia inleds med en liten dramatiserad berättelse som belyser något typiskt i dennes liv.

På de tre följande sidorna finns viktiga basfakta, valspråk, porträtt och en tidslinje över hans liv. Många små rutor med fasta rubriker som återkommer, till exempel I skolan, Hur var han som person? och Kungen med fem ord. Kan du gissa vem som beskrivs med följande ord : Skämtsam, plikttrogen, omedgörlig, behärskad och logisk? Svaret är vår nuvarande kungs farfarsfar.

Bildmaterialet är utsökt och bidrar starkt till att boken blir så inbjudande. Här finns både de officiella porträtten som vi känner igen från andra böcker men också Filippo Vanzos teckningar som ger en mer nära och vardaglig bild av de kungliga. På insidan av pärmen finns en tydlig illustration med de 5 olika ätterna som har styrt vårt land sedan Gustav Vasa besteg tronen för snart exakt 500 år sedan och namnen på de olika tidsperioderna, som till exempel frihetstiden och unionstiden.

Boken, som har 146 sidor, ska kanske inte sträckläsas, för då blir det för mycket fakta på en gång. Jag känner att det här är en bok som jag behöver äga för att kunna läsa och läsa om många gånger, så jag säger : Snälla Tomten, stoppa den här bra boken i min julklappssäck!!