Läsa på olika sätt

Har du svårt att läsa? Det finns många olika sätt att läsa på.

Talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text.  
Alla som har någon form av funktionsnedsättning har rätt att låna talböcker. Du kan också få ett eget nedladdningskonto för att ladda ner talböcker från legimus.se 
Kontakta biblioteket så hjälper vi dig igång.

Legimus

Legimus är en webbkatalog av talböcker. Om du har en läsnedsättning kan du få ett eget konto för att låna talböcker via legimus.se och appen Legimus. Appen finns både för iOS och Android-enheter.
Kontakta Herrljunga bibliotek så hjälper vi dig igång och visar hur man gör. Vi vill gärna att du bokar tid så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Taltidningar

Det finns tidningar och veckotidningar som är inlästa som du kan prenumerera på. En taltidningsprenumeration fungerar som en vanlig tidningsprenumeration och du kontaktar tidningen för att börja prenumerera.

Taltidningen Ljudmagasinet

Ljudmagasinet är en taltidning för dig har en synnedsättning eller för dig som hellre lyssnar än läser. Här hittar du reportage, fördjupningar och beskrivningar som du som lyssnar inte kan ta del av i andra medier. Tidningen är gratis och kommer ut en gång i månaden.

Ljudmagasinet innehåller bland annat spännande reportage från hela Västra Götalandsregionen, intressanta kulturinslag och kluriga tävlingar.

Det går att prenumerera tidningen kontakta Ljudmagasinet om du vill starta en prenumeration.

Ljudböcker

En ljudbok är en inläst bok som alla får låna.

Storstil

Det finns romaner med extra stor stil.

Lättlästa böcker

Det finns böcker som har lättläst text. Texten har korta meningar och enkla ord. Det finns både romaner och faktaböcker med lättläst text.

8 sidor - lättläst nyhetstidning

8 sidor är en lättläst nyhetstidning som kommer en gång i veckan. Den finns att läsa på Herrljunga bibliotek.

Boken kommer

Om du har svårt att ta dig till biblioteket på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder kan personal från biblioteket komma hem till dig eller göra iordning bokpaket som någon anhörig kan hämta. 

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker och har rätt att uppleva läsglädje. Äppelhyllan finns på barnavdelningen på Herrljunga bibliotek.