Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen

Vad eller vem finns längst in i de djupa skogarna? Bor det någon inne i berget? I vår svenska folktro finns det många väsen. Har du koll på dem alla?

Runt om i vårt land finns det många stora skogar där det sällan går någon människa. Kanske är det här som skogsfrun, trollgubbarna och näcken kan leva ostörda....

I många, många hundra år har äldre människor berättat historier för barn och unga om alla dessa väsen som ( kanske ) finns i den vilda naturen. Några historier var till för att roa folk men andra varnade för farliga varelser som ville människorna illa. Om du vill leta upp dessa väsen så ska du kanske vara lite försiktig.

Gloson är ett jättestort vildsvin med glödande ögon som sprutar eld ur trynet. Hon håller gärna till på en kyrkogård på natten. Jättarna är jättestarka och ofta jättedumma, så har de fångat dig kan du lyckas rymma om du är lite smart. Gastarna är inte kul att träffa på, för de hänger sig fast på din rygg och kramar dig tills du blir sjuk.

Trollen kan vilja byta bort sitt eget, fula barn mot en vacker människobaby. Då ligger det plötsligt en bortbyting i vaggan och han ska äta maskar och spindlar i stället för mosad potatis. I vattnet finns både näcken och sjörået. Om din fiskekrok fastnar i sjöbotten så är det nog sjörået som är på dåligt humör och vill se till att du inte får något napp.

I den här boken träffar du på alla dessa och många fler väsen. Alla är avbilade med en fin färgteckning och du får veta var de lever, hur de ser ut och om de är farliga eller inte.

En spännande och intressant bok väntar på dig på faktahyllan inne på barnavdelningen.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Thursday, July 6, 2023