Natten

Vi får aldrig glömma

Elie Wiesel föddes 1928 i den lilla staden Sighet i Rumänien. Familjen bestod av mamma, pappa, två storasystrar, Elie och en lillasyster. Elie var 11 år gammal när världskriget bröt ut. 1944 fördes alla judiska familjer från stadens getton till Auschwitz. Mamman och lillasystern blev "bortsorterade" vid ankomsten och antagligen ihjälgasade. Elie och hans far lyckades hålla ihop och arbetade tillsammans på ett lager i en elfabrik i Auschwitz. De blev varandras stöd under de hemska förhållanden som tärde på dem både fysiskt och psykiskt.

När ryssarna närmade sig Auschwitz utrymdes lägret och den så kallade "dödsmarschen" inleddes. I snö och kyla kämpade människospillror för sitt liv och många dog på vägen. När de kom fram till Buchenwald var Elies far dödssjuk, han dog tre månader innan befrielsen. Elie överlevde och efter kriget återförenades han med sina äldre systrar i USA.

Han ägnade hela sitt liv åt att bekämpa våld, förtryck och rasism. 1986 fick han Nobels fredspris och han har belönats med flera andra utmärkelser bland annat Wallenbergmedaljen 1990. Natten, som publicerades första gången 1956, är den mest kända av de cirka fyrtio böcker han skrivit. Elie Wiesel dog 2016.

Detta är en nyutgåva med förord av Alice Bah-Kuhnke och med ett efterord av författaren.

En självbiografi som alla borde läsa.

Fler böcker av Elie Wiesel

 1. Natten

  By: Wiesel, Elie
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hce
  Available as: Book
 2. Det glömda

  By: Wiesel, Elie
  Language:
  Swedish
  Published: 1993
  Classification: Hcej.01
  Available as: Book
 3. Den femte sonen

  By: Wiesel, Elie
  Language:
  Swedish
  Published: 1985
  Classification: Hcej.01
  Available as: Book
Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Birgitta Högman Tuesday, February 25, 2020