Nickelpojkarna

Varning: stark läsning

I delstaten Florida fanns mellan 1900 och 2011 en statligt ägd uppfostringsanstalt "Dozier school for boys". Där utövades grym sadistisk tortyr och vanvård av barn. 2009 avslöjades misshandeln då tidigare elever försökt stämma staten, men fallen lades ner för att preskriptionstiden gått ut. Man har nu gjort en arkeologisk utgrävning på området där skolan låg och hittat över 80 kroppar. Skolan stängdes 2011 av delstaten. Än idag har ingen ställts till svars trots att det finns både bevisning och vittnesmål. Denna skola ligger till grund för Whiteheads bok "Nickelpojkarna".

Boken handlar om Elwood, en ung, skötsam, svart pojke, som bor hos sin mormor. En jul på 1960-talet får Elwood en LP-skiva med Martin Luther Kings tal i julklapp av sin mormor. Han blir entusiastisk och tar till sig Kings ord;  Alla människor är lika värda. Elwood drömmer om att bli lärare, han är duktig i skolan och jobbar extra på loven. När han ska börja på college gör han ett misstag och följden blir att han skickas till en uppfostringsanstalt. Redan de allra första dagarna där misshandlas han mycket svårt av vakterna då han försöker gå emellan en mobbningssituation.

Elwood får en kamrat på anstalten, Turner. De är varandras raka motsatser. Elwood, en idealist som tror på det goda och på förändring. Turner, en som ser mer realistiskt och krasst på livet.

En viktig bok att läsa om rasism och människors grymhet.

Fler böcker av författaren

 1. Nickelpojkarna

  By: Whitehead, Colson
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
Show more...