På resa med H.C. Andersen

En underbar biografi för barn och unga om den berömde, danske sagoförfattaren. Vi lär känna hans liv och får även små smakprov från hans mest kända sagor.

Berättelsen börjar i en gammaldags, täckt vagn, dragen av två hästar. Där åker en mor med sin lilla dotter och mitt emot dem sitter en lång man, klädd i svart. De börjar prata och mannen säger att han är både ung och gammal samtidigt. Han presenterar sig som författare och börjar sedan berätta för den nyfikna flickan om sitt liv.

De historiska tillbakablickarna är hållna i brun-grå färgnyanser, men där han kommer in på sagorna, möts vi av en kaskad av olika kulörer. Hans Christian avslöjar att det nog finns delar av hans personlighet med i de olika sagorna. Han är själv lika känslig som prinsessan på ärten, för att ta ett exempel. Han berättar lite kort om ett antal sagor och vad han vill säga med dem och hans två åhörare lyssnar noga. Ett oväntat, sagolikt slut blir det också på berättelsen.

Längst bak finns två sidor fakta om Andersen och hans betydelse som författare. Detta är verkligen en fin bok att läsa tillsammans, barn och vuxen.