Räven och Tomten

En ganska okänd liten saga av Astrid Lindgren med en räv och en gårdstomte i huvudrollerna och stämningsfulla, lite gammaldags teckningar av barnboksillustratören Eva Eriksson.

Astrid Lindgren skrev texten redan på 1960-talet, inspirerad av en dikt av Karl-Erik Forslund och 2017 blev den en bilderbok med hjälp av Eva Erikssons vackra bilder.

En stjärnklar vinternatt smyger den hungrige Mickel Räv fram genom skogen och närmar sig bondgården, där barnen leker runt julgranen. Lite roligt är det ju att en av småflickorna har fått en Pippi-peruk och en Herr Nilsson-apa i julklapp! Räven lockas mer av hönorna i hönshuset, men när det börjar bli farligt för dem dyker Tomten upp och sätter stopp för jakten. Han bjuder sedan Räven på en annorlunda julmiddag.

Julefrid råder till slut i den här sagan som är lagom lång att läsa högt för barn som snart ska somna gott i väntan på jultomten. Boken passar kanske bäst för åldern 3-6 år, men även vuxna kommer att gilla den och vara beredda att läsa om den många gånger.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Sunday, December 8, 2019