Selektiva Selma

En feelgood-roman med vänskap, förälskelse och en pensionär med ätstörningar. Personalen på sjukhuset tycker att Selma är en jobbig gnällkärring, men kanske har hon ändå hjärtat på rätta stället....

Är 70-plussaren Selma riktigt klok egentligen?

Hon klipper sönder klädesplagg för folk som drar över på tiden i tvättstugan och knycker grannarnas post. Kanske är hon bara uttråkad för att hennes gubbe Fridolf aldrig vill göra något kul, nu när de båda är pensionärer och har all tid i världen.

Vid måltiderna är det också enformigt, men det beror nog mest på Selmas väldigt begränsade diet. Hon livnär sig i stort sett uteslutande av Coca cola, pommes frites, torra kycklingbitar och snabbmakaroner. All annan mat gör henne illamående och ibland kräks hon till och med av matdofter. Ätstörningen ger henne ihållande magsmärtor och hon hamnar på sjukhus, där hon möter undersköterskan Eva-Lisa, som nyss har blivit lämnad av sin man. När de två kvinnorna lär känna varandra, förändras livet för bägge två.

En rolig bok, men med personer som har en del att kämpa med i sina liv. Jag läste ut boken över en helg och det var ett tag sedan det hände.... Ett plus är att det förekommer människor i olika generationer i boken och den berättas från två håll, vartannat kapitel är Selmas och i vartannat är det Eva-Lisa som för handlingen framåt.

Jag lånade omedelbart hem del två i serien, som heter Fridlysta Fridolf.