Selma och Sophie reser till Jerusalem

Berättelsen om två kvinnliga författare på långresa i tre världsdelar i slutet av 1800-talet.

Boken beskriver hur Selma Lagerlöf med sin väninna Sophie Elkan ger sig ut på en halvårslång resa till länder som Italien, Egypten, Palestina, som landet hette på den tiden, Syrien och Grekland år 1899.

Det blev ett stort äventyr, där de åkte både tåg och hästskjuts, red på kameler i öknen och gjorde en båtkryssning på Nilen. Selma Lagerlöf ville även besöka bönderna från Nås i Dalarna som hade utvandrat till Jerusalem och resan blev en viktig inspiration till boken med samma namn, som ju bidrog till att Lagerlöf 1909 fick Nobelpriset i litteratur.

Boken har formen av en resedagbok och grundar sig på verkliga brev som Selma skrev hem till släkt och vänner från den långa resan. Den är rikt illustrerad med kartor som visar deras resväg, teckningar och unika foton, tagna av de två damerna själva. De inhandlade nämligen en "fotografiapparat" och deras bilder finns kvar, klara och tydliga efter 120 år.

Det är egentligen en bok för barn, men jag tror och hoppas, att den även kommer att läsas av vuxna. Kanske kommer du nu att få en helt annan bild av "sagotanten på Mårbacka". Lena Carlsson har tidigare gett ut en mera omfattande vuxenbok som heter Frihetslif! på temat Selma Lagerlöfs utlandsresor.

Fler böcker av Lena Carlsson

 1. Selma och Sophie reser till Jerusalem

  Subtitle: Selma Lagerlöf och Sophie Elkan - två reskamrater
  By: Carlsson, Lena
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hcg
  Available as: Book
 2. Frihetslif!

  Subtitle: Selma Lagerlöf och Sophie Elkan : "två ensamma fruntimmer" på resa med kamera
  By: Carlsson, Lena
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Gcz Lagerlöf, Selma
  Available as: Book
Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Wednesday, December 4, 2019