Sjöspråket

Ombord på en båt använder man ett speciellt språk och i den här bilderboken lär sig barnen de vanligaste uttrycken, till exempel att säga "lägga till" i stället för att parkera båten. Färgbilder med både solsken och mörka regnmoln ger en skön sommarstämning.

Leo ska få följa med sin storkusin Liam ut i hans egna båt och det är så klart både spännande och lärorikt. Alla båttypiska ord och uttryck markeras med fetstil i texten och Liam förklarar hela tiden tålmodigt vad de betyder.

Längst bak i boken finns en gloslista för den som vill slå upp orden. Där finns också ett uppslag med förklarande bilder. Illustrationerna är klara och tydliga och de blå nyanserna varieras skickligt. På de flesta uppslagen finns det också något som inte hör dit, i form av olika skräp, så man kan gå tillbaka på "skräpjakt" genom boken när man har läst klart.

Jag gillar verkligen upplägget i den här boken och hoppas på flera bilderböcker som bygger på att lära sig kring ett tema på detta tydliga och genomtänkta vis.

Läs boken hemma och sedan är ni redo för en skön båttur. Glöm inte matsäck och flytväst, i fall någon skulle trilla överbord, även om det inte finns något bord ombord.....

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Monday, May 25, 2020