Skärmhjärnan junior

Hur påverkas din hjärna av alla timmar framför datorn eller med telefonen? Varför är det så svårt att sluta titta på roliga filmklipp? Behöver du lära dig att ta kontrollen över dina skärmprylar?

Små barn får ofta en begränsad skärmtid av sina föräldrar, men är du tonåring så bestämmer du ju nästan helt själv över din padda eller telefon eller dator. Kan det vara så att du borde få mera sömn men ska bara se färdigt det här filmklippet också....

Känner du till Fladdrige Filip som har svårt att koncentrera sig och snabbt tappar fokus? Eller kanske är du kompis med Sleepy Sam som sover mer på dagen än på natten och ofta glömmer saker? Det kan vara så att deras problem hänger ihop med att de glor för många timmar på en liten skärm...

Vår hjärna är fortfarande ganska anpassad till ett liv som samlare och jägare på savannen i Afrika för några miljoner år sedan och datorer och annan modern teknik har bara funnits i 20 - 40 år.

Författarna ger tips om hur man kan få en bättre balans i sitt liv, så att alla olika delar får plats och det handlar absolut inte om att sluta använda sig av skärmar. Som tur är, för det är ju så kul!