Stora flaggboken - historierna bakom världens flaggor

Här presenteras så klart alla nationsflaggor med sin historia, men också sportflaggor, semaforflaggor, piratflaggor, flaggor på båtar och flygplan och internationella flaggor.

Den här boken är helt ny, tryckt 2020, så den är så uppdaterad den kan bli. Har du aldrig hört talas om Eswatini? Landet hette fram till 2018 Swaziland och ligger i södra Afrika och det är nog den senaste ändringen i den här nya kartboken. En kartbok måste ju framför allt vara aktuell. Länder byter namn eller flagga, går isär eller ihop, så det gäller att hänga med i svängarna.

Oj, så mycket fakta här finns att fördjupa sig i : Brasiliens delstatsflaggor, legenderna om de äldsta nationsflaggorna och flaggmatematik, som när man ska förena Englands, Skottlands och Irlands tre flaggor till en enda, Storbritanniens Union Jack.

Vi får lära oss hur länge en flagga har funnits och att se skillnad på Indonesiens och Monacos flaggor och det är lite lurigt för de har både samma färger och mönster. Vad heter trädet på Libanons flagga? Ukrainas flagga är gul och blå, precis som vår, men vad betyder färgerna här? Vems flagga finns på månen och har hela vår planet en gemensam flagga? Varför finns det en flagga på havsbottnen under Nordpolen? Visste du att Norges flagga kallas "flaggornas moder" för att den faktiskt innehåller 5 andra länders flaggor?

Den här boken orkar nog ingen sträckläsa, men man kan återvända till den hur många gånger som helst och lära sig något nytt varje gång.

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Friday, March 26, 2021