Forntidsglimtar - Bondestenåldern

Sex olika berättelser om livet under stenåldern, för många tusen år sedan på olika platser i Sverige. Hård kamp för överlevnad och farliga djur gör vardagen spännande.

Bokens författare är arkeolog och levandegör här vår forntidshistoria utifrån fynd som gjorts på olika platser, till exempel vid gånggrifterna i Falbygden. I början av varje kapitel beskrivs den aktuella fyndplatsen och utifrån den byggs en liten dramatisk historia upp.

Det kan handla om att besöka förfädernas gravar och försöka bli vän med den skräckinjagande hunden som vaktar ingången eller att jaga björn i Norrbotten med hjälp av en fångstgrop. Vid Alvastra fanns en plattform som användes för att offra djur i mossen. När den plötsligt börjar brinna befinner sig barnen Eska och Mori i stor fara.

Boken är illustrerad med vackra färgteckningar, lite i seriestil och små faktaavsnitt finns inne i berättelserna för att öka läsarens förståelse. Den här boken blir alltså en blandning av faktabok och skönlitteratur och jag tror att den kommer att uppskattas av många nyfikna barn som undrar över hur man överlevde när alla var helt beroende av naturen.

Boken är placerad på hyllan för skönlitteratur, Hcf och passar bra för lågstadiet och även mellanstadiet. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Petra Lindner den 9 april 2021