Jakten på Tutankhamon

Carter letade i många år efter Farao Tutankhamons okända grav. När han hittade den i Egyptens öken innehöll den en av världens största skatter. Detta hände på riktigt.

Den engelske arkeologen Carter tror för ungefär hundra år sedan att det finns en grav kvar som ingen har upptäckt än. Han letar länge....

I första delen av boken får vi möta pojken Tutankhamon, som bara är 8 år när han blir Farao, härskare över hela Egypten. Han levde för 3300 år sedan och dog ung. Han fick med sig många värdefulla saker ner i sin gravkammare. Dessa skulle han ha nytta av i nästa liv, trodde man.

Sedan hoppar vi långt fram i tiden och möter Carter, som redan i sin ungdom älskar Egyptens historia. Han börjar leta i Konungarnas dal, där många Faraoner är begravda och äntligen hittar gruppen en orörd grav. De lyckas göra ett hål i väggen in till gravkammaren och Carter kikar in. Jag ser underbara saker, utbrister han.

Det här är en fantastisk historia och det bästa är att den är sann!

Många av föremålen inne i graven kan man nu se på museum tack vare att Carter aldrig gav upp sitt långa letande. Så gärna jag hade velat vara med när de började gå in i gravkammaren. Fast kanske ändå inte, när jag tänker efter, för det sägs att de drabbades av Faraos förbannelse, för att de vågade störa hans dödssömn. Flera människor dör faktiskt oförklarligt strax efter upptäckten och världens tidningar fylls av ryktena om förbannelsen.

Boken passar barn från mellanstadiet och uppåt. Den har 78 sidor, svartvita teckningar och du hittar den bland berättelserna inne på barnavdelningen.