Tidstypiska kök och bad 1880 - 2000

Från vedspis till spishäll av glaskeramik och från utedass till bubbelbadkar. Mycket har hänt i våra bostäder, speciellt i kök och badrum.

Titeln låter kanske inte så kul, mej oj, vilken härlig och intressant bok!

Här får vi följa stilutvecklingen i svenska hem under mer än hundra år och se hur kök och badrum har förändrats, både i småhus och i hyreshus. Ja, på 1880-talet var det ju ett litet fåtal bostäder som ens hade tillgång till badrum eller toalett inne, så boken är lika mycket en historielektion i vår förbättrade bostadsstandard.

Varje årtionde får sitt eget kapitel med typiska planlösningar över lägenheter och radhus och en skiss över inredningen av köket, där man tydligt ser hur fler skåp kommer till och när det är dags för först ett kylskåp och sedan frys och diskmaskin. Standarden höjs sakta men säkert.... Många fina färgfoton och svart-vita fotografier från äldre tider ger oss mängder av detaljer. 

Här blir det också en nostalgitripp när jag känner igen mormors sneda skåpsluckor från 50-talet och min mammas färgglada badrum från 70-talet. Vattenkranarna och skåpshandtagen - precis allt har förändrats genom åren.

Det finns också specialkapitel om tjänstefolkets villkor, hur HSB byggde hög standard för alla, gemensamma tvättstugor, skolbad och mycket annat.

1945 hade 36 % av hushållen WC inne och endast 21% dusch eller bad. 30 år senare, alltså 1975 är motsvarande siffror 95 % WC och 87 % dusch eller bad. En ganska otrolig standardökning på relativt kort tid.

Det finns många skäl till att läsa den här boken: kanske älskar du historia, vill renovera ett torp tidstypiskt eller vill minnas tillbaka hur det såg ut i ditt barndomshem. 263 sidor väntar på dig och längst bak finns en ordlista. Bläddra, läs, njut och förundras!

Audience:

Tags:

Review by: Petra Lindner Thursday, June 29, 2023