Tjärna - på äventyr i fäbodskogen

Fjällkossan Tjärna berättar om sitt liv. Vi får i ord och bild följa med på den långa vandringen upp till fäboden, där hon tillbringar sommaren med sin mor Fjällros och sina kompisar.

För oss som bor nere i södra Sverige kan det vara intressant att läsa om livet uppe i norra delen av landet, där korna lever ett fritt sommarliv på en fäbod. Tjärna är en ung kviga som inte gillar att få sina lövar verkade men som tycker om när turisterna kliar henne bakom öronen. Kloka ko-mamman Fjällros berättar för sin dotter om livet på fäboden förr i tiden, när det fanns björnar i närheten.

Tjärna gillar den snälle tjuren Pussmun och är bästa kompis med Ante, som är en rödkulla. Tillsammans ordnar de en hopptävling, men det slutar illa... En annan gång möter hon ett jättekonstigt djur och skriker att vargen kommer. Men är vargar verkligen rosa? 

Detta är en söt liten berättelse på 51 sidor med många färgteckningar. Den passar bra för barn i åldern 5 till 10 år som gillar djur och är lagom lång för att läsa högt på ett par kvällar.

Audience:

Review by: Petra Lindner Thursday, July 9, 2020