Tvillingsystrarna

En roman om adoption, tvillingar och att dansa balett.

Detta är Pauline Ricchius debutroman och jag tyckte mycket om den, men för mig var det en bok att läsa sakta, med rejäla pauser emellan. Kanske beror det på att ämnet bitvis är lite tungt och sorgligt.

Ett barnlöst svenskt par ska få adoptera en flicka ifrån Thailand, men när de kommer till barnhemmet klamrar sig den lilla tösen envist fast vid sin tvillingsyster. Hur blir det nu då? Omöjligt att skilja dem åt och döma den ena till ett liv i fattigdom i åttiotalets Thailand... Efter mycket byråkrati kan föräldrarna få flyga hem med 2 barn.

Liv och Linn växer upp och är så tighta med varandra att nästan inga andra människor får plats i deras liv. Till en början dansar de båda balett men snart visar sig Liv vara en extremt duktig dansös och hela hennes tillvaro kretsar kring att få dansa. Linn blir utanför men tar på sig uppgiften att underlätta tillvaron för den ständigt övande, dansande, snurrande Liv.

Boken följer de båda systrarna upp i vuxen ålder och nu kommer sjukdom, övergrepp, rotlöshet och uppoffringar in i deras liv. Hur viktigt blir det att söka sina rötter? Kanske finns det någon mor kvar borta i Asien som fortfarande saknar sina barn...