Världens vanligaste fågel - en kärleksförklaring till höns
Hönsen ger oss ägg och kött och det finns tre gånger så många höns som människor på jorden. Men vad vet vi egentligen om dessa vanliga fåglar?
Så här i påsktider då vi äter massor av ägg kan det vara roligt att lära sig lite mer om dessa djur som inte alls är så dumma som vi tror. I den här faktaboken av Per Jensen, som är professor i etologi och har haft egna höns i fyrtio år, får vi lära oss att alla höns minsann inte är vita eller bruna, utan det finns många olika raser.
Är hönsen kanske rentav släkt med dinosaurierna? I alla fall härstammar de från djunglerna i Indien och sydöstra Asien. Nuförtiden "tillverkas" ju ägg i enorma äggfabriker, dygnet runt, året runt men för bara några år sedan började hönsen värpa igen när vårljuset kom tillbaka, efter att de hade haft ett långt uppehåll under vintern. Hönsen har en rik repertoar av läten, förutom ka-ka-kack och tuppens kuckeliku.
Vi kan läsa om den heliga sittpinnen, tupparnas strider, värpning och hur en kyckling utvecklas inuti det befruktade ägget. Betyder hönshjärna att man är dum eller är hönsen rentav smarta? Hurdan är en hönsmamma? Trevlig läsning det här, utom kanske beskrivningen av hur hönsen massproduceras för att slaktas när de väger två kilo. Då är det trevligare att tänka på en liten bondgård där gossen Emil leker med sin höna Halta Lotta.