Vetenskapens historia - 100 viktiga händelser

Från forntiden till idag - här presenteras de viktigaste vetenskapliga framstegen genom historien. Vilka upptäckter har påverkat mänskligheten mest? Vad blev följden av att Arkimedes klev ner i sitt badkar? Vad har kossor med vaccin att göra? Hur drevs de första tågen?

Att lyckas göra en översikt över vetenskapens historia på bara 31 sidor är beundransvärt och den här kompakta framställningen kan även locka ungdomar och vuxna att sedan fördjupa sig i ämnet någon annanstans. Fast den egentliga målgruppen för boken är ju vetgiriga barn i skolåldern.

Intressant är författarens benämning av olika tidsepoker : atomåldern är från 1895 till 1913, sedan kommer rymdåldern mellan 1953 och 1969. År 1985 börjar teknikåldern och där lever vi ju nu. Bokens punkt 100 är beviset att svarta hål verkligen existerar, men vad som överraskade mig mest är faktiskt den allra första punkten, en paddel från ca 9000 f.Kr. Den användes till enkla kanoter, gjorda av urholkade trädstammar och var kanske det första transportmedlet som uppfanns. Steget därifrån till en rymdsond som landar på planeten Mars yta ( punkt 94 ) är svindlande stort....